Siirry sisältöön
FINPEDMED
FI
  • Stenbäckinkatu 11, Helsinki
  • c4c.finpedmed@hus.fi
  • 050 514 2646

UUDET SIVUT AVATTU

FINPEDMED uudisti verkkosivunsa! Sivut avatiin heinäkuussa 2020.

Nyt sivuilla huomioitu paremmin myös potilaat ja perheet. Lue lisää.

Lasten ja nuorten sairauksien hoitoon ei ole käytettävissä, heidän tarpeisiinsa nähden, yhtä kattavaa viranomaisten hyväksymää lääkevalikoimaa kuin aikuisten sairauksien hoitoon. Lasten käyttöön tarkoitettujen lääkevalmisteiden tutkiminen, kehittäminen ja käyttöönotto on tähän asti jäänyt merkittävästi jälkeen aikuisten lääkevalmisteisiin verrattuna.

Tästä johtuen lasten sairauksien hoidossa joudutaan käyttämään aikuisille tarkoitettuja lääkkeitä, joiden tarkempaa soveltuvuutta ja pitkäaikaisia haittavaikutuksia ei ole tutkittu lapsilla. Siksi on tärkeää, että lääkkeet tutkitaan aikuisten lisäksi myös lapsiväestössä, jotta myös lapset ja nuoret saavat uusia lääkkeitä eri sairauksien hoitoon ja niiden ennalta ehkäisyyn.

Tätä kehitystä tuetaan lainsäädännöllä. Euroopassa astui voimaan vuonna 2007 Lastenlääkeasetus (EY 1901/2006), joka velvoittaa lääkeyhtiöitä tutkimaan uudet lääkkeet myös lapsilla, jos viranomaiset arvioivat ne lapsille tarpeelliseksi.

FINPEDMEDin tavoitteena on suomalaisten lasten terveyden edistäminen, lisäämällä uusien ja turvallisten lääkkeiden tutkimusta, kehittämistä ja rekisteröintiä, kuitenkin välttäen samalla tarpeettomat lapsiin kohdistuvat tutkimukset. FINPEDMED on voittoa tavoittelematon, ei-juridinen, riippumaton tutkijoista koostuva sekä palvelua tuottava verkosto lastenlääketutkimuksille Suomessa.